fbpx

Friidrottstipendium USA

FRIIDROTTSTIPEDIUM I USA

Friidrott är en mycket populär sport i USA. Det finns cirka 1000 universitet för både män och kvinnor som delar ut stipendium till duktiga friidrottare. Det finns möjlighet att få stipendium i de olika disciplinerna för sprint (100m /200m, 400m, 800m och 1500m), långdistans över 3000m och 5000m, hinder, längdhopp, höjdhopp, tresteg, kula eller spjutkastning. 

Friidrottarna tränas professionellt och tas om hand under hela säsongen. Förutom huvudcoachen finns det ofta flera assisterande coacher, sjukgymnaster och oftast en egen läkare för laget.

FRIIDROTT I SVERIGE OCH USA- SKILLNADER

Uppdelningen av klubbar i ligor känner vi igen i Sverige. Ligorna är uppdelade efter styrka och det pågår en årlig kamp om att flyttas upp respektive ned i dessa ligor. Detta system finns dock inte i USA. Friidrotten pågår i olika ligor, med dessa ligor klassificeras inte av spelarnas prestationer utan av andra faktorer. En sådan faktor är storleken på respektive universitet. Ligor i amerikansk collegeidrott är uppdelad i divisioner: NCAA (National Collegiate Athletic Association) division 1, 2 och 3, NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) division 1 och 2, samt NJCAA (National Junior College Association) division 1, 2 och 3.

Man kan säga att NCAA division 1 har i genomsnitt den högsta atletiska nivån och de största universiteten, men divisionerna är inte uppdelade efter lagens prestationer, utan utefter andra kriterier (t.ex universitetets storlek). De bästa lagen i division 2 är betydligt bättre än mediokra lag i division 1. I NCAA division 2 möts man i jämförelse med division 1 på mindre universitet, NCAA division 3 kan beskrivas som den svagaste divisionen. Inga idrottsstipendium erbjuds heller i division 3. När det kommer till prestation kan NAIA jämföras med NCAA division 2, men erbjuder färre sporter. Högskolorna i NJCAA är 2-åriga skolor med olika nivåer, som ofta används som en ingång för en framtida förflyttning till ett större universitet/högskola

PRESTATIONSKRAV FÖR FRIIDROTTSTIPENDIUM

För ett stipendium i friidrott bör du ha uppnått goda placeringar vid nationella mästerskap. Framgångsrika prestationer och deltagande i nationella mästerskap ökar chanserna för ett bra stipendium.

NÄR ÄR BÄSTA TIDEN ATT ANSÖKA OM ETT FRIIDROTTSTIPENDIUM?

Den bästa tiden att åka till USA på college är direkt efter gymnasiet eller upp till 2 år efter gymnasiet. Idrottare mellan 18 och 24 år har rätt till att spela amerikansk collegeidrott. För äldre spelare är det också möjligt att få stipendium (t.ex i NAIA), men detta sker bara i undantagsfall. Tränare förlitar sig på allt mer yngre idrottare för att kunna arbeta med idrottaren under en längre tid. Det är också möjligt att åka till USA i 1, 2 eller 3 år. Men för varje år efter gymnasiet du väntar blir det svårare att få ett bra stipendium och värdefulla år av behörighet dras av.  Alltså: ju tidigare du åker, desto bättre! Vi rekommenderar att du startar processen för ett stipendium så tidigt som möjligt eftersom detta är din bästa chans för ett stipendium och yrkeskarriär inom friidrott.

FRIIDROTTSÄSONGEN I USA

Friidottsäsongen utomhus för både män och kvinnor börjar på våren, medan inomhussäsongen börjar på vintern. Detta innebär att du kan ansöka om stipendium på både våren och hösten. Ansökningsprocessen bör startas 18-24 månader innan säsongsstarten eftersom processen tar tid och chanserna för ett högt stipendium ökar.

Nationella mästerskapen för män och kvinnor äger rum i mars (inomhus) och i maj (utomhus).

TRÄNING UNDER STIPENDIUM

Träningarna ser annorlunda ut på varje högskola/universitet. I allmänhet har man 5 träningar i veckan på 2-3 timmar per träning på träningsanläggningarna. Jämfört med Sverige är träningarna i USA ganska hårda och tar mycket tid. Det innebär ytterligare träning i styrka, uthållighet och koordination. Den frekventa och hårda träningen i USA innebär ofta att spelarna uppnår sin maximala prestation och därmed möjligheter till en professionell karriär.

KRAV FÖR FRIIDROTTSTIPENDIUM

Det finns goda chanser för stipendium inom friidrott. För att öka dina chanser till ett högt stipendium rekommenderar vi att du fortsätter förbättra dina resultat inom de discipliner du inte är lika stark i. Coacherna har då möjlighet att träna mer mångsidigt med dig, vilket gör dig mer värdefull för laget.

För att ta reda på om din akademiska och atletiska nivå är lämplig för ett stipendium kan du ansöka om en utvärdering hos oss helt utan kostnad och förpliktelser. Vi går igenom och granskar varje ansökan noggrant och utvärderar dina chanser att få ett stipendium i USA.

VÅRA TJÄNSTER

LÅT EXPERTERNA HJÄLPA DIG

FÖRBEREDELSE

> Rekryteringsprofil
> Rekryteringstrategi
> Video
> Personliga råd
> Tester
> Registrering

ANSÖKAN

> College/University Marknadsföring
> Kontakt med coach
> Collegeavtal
> Förhandling
> Engagemang
> Inskrivning

REGISTRERING

> NLI
> I20
> Visum

UNDER STUDIETIDEN

> Tips & Tricks
> Transfer
> Praktik

EFTER STUDIETIDEN

> Professionell idrott
> Jobb
> Ambassadör

INTERVJUER

Se vad våra ambassadörer och atleter har att säga!

MEDIA OCH UTDELNINGAR

BÖRJA HÄR

BLI EN DEL AV VÄRLDENS NR.1 ARGENTUR FÖR IDROTTSSTIPENDIUM