fbpx

Idrottsstipendium i USA

En av de huvudsakliga orsakerna för ett idrottsstipendium i USA är den optimala kombinationen av idrott och utbildning på hög nivå. Ett idrottsstipendium ger dig möjligheten att genomföra förstaklassiga universitetsstudier till ett lågt pris. I USA finns flera av världens bästa universitet, bland dessa inkluderas Harvard, Princeton, Yale, Standford, Duke, Berkeley och UCLA. Dessa och många andra universitet i USA erbjuder stipendium för unga idrottare.

USA är det bästa landet för att kombinera högpresterande idrotts- och universitetsstudier. Många skolor erbjuder även sina idrottare egna lärare och ytterligare kurser. I Sverige är det ofta svårt för idrottare att kombinera sina universitetsstudier med en idrottskarriär, efter gymnasiet behöver många i de flesta fall välja antingen universitetsstudier eller att satsa på sin idrott. Oftast faller en av dessa bort. I många fall är valet av studieplats därför ett mycket svårt beslut och ofta är det svårt att kombinera utbildning och idrott. I USA fungerar det annorlunda. Här erbjuder universiteten unga idrottare möjligheten att optimalt kombinera studier och idrott. För en begåvad och ambitiös idrottare är ett idrottsstipendium i USA ett optimalt tillfälle att fortsätta med sin utbildning med idrott i en annan miljö. 

Det amerikanska högskolesystemet har format många världsberömda idrottare. En student som fått ett idrottsstipendium kan dra nytta av många fördelar från detta system. Detta inkluderar bland annat professionell coachning, strukturerad idrott och karriärsplanering och användning av idrottsutrustning många av universiteten tillhandahåller sina idrottare. En vanlig dag på college inkluderar en eller två träningspass samt ytterligare kondition och styrketräning anpassad till respektive sport. Allt detta sker under ledning av professionella coacher och handledare med universitetsutbildning. 

 

VARFÖR FINNS IDROTTSSTIPENDIUM OCH VAR KOMMER PENGARNA IFRÅN?

Amerikanske universitet har länge mätt sin framgång inom idrott,  idrotten är en stor del av skolans identitet. Med tiden har idrottslagen blivit allt viktigare i kampen om rykte och uppmärksamhet, både i media och bland nya studenter. Lagen tränas nu av anställda coacher med goda meriter och lång erfarenhet, dussintals fysioterapeuter finns där för studenterna efter tävlingar och träningar och studenterna stöttas deras akademiska process av professionella och erfarna lärare. 

Ju mer framgångsrika skolorna är regionalt eller till och med nationellt, desto mer medial närvaro får de. I USA är TV-siffrorna för college idrott mycket högt, vilket innebär att det finns mycket pengar genom att synas på TV. De bästa skolorna med de bästa lagen får därmed mer TV-tid. På grund av detta ger universiteten tränarna en budget med vilken duktiga idrottare kan rekryteras och studieavgifter och levnadskostnader kan finansieras. 

VILKA TYPER AV IDROTTSSTIPENDIUM FINNS DET?

Man skiljer på helstipendium och delstipendium. Medan 100% av kostnaderna täcks av helstipendium, täcks mellan 10% och 90% av kostnaderna fortfarande med ett delstipendium. Förutom idrottsstipendium finns det också möjlighet att få akademiskt stipendium. Ett akademiskt stipendium baseras inte på idrottsliga prestationer utan på akademiska prestationer. Faktorerna som spelar in här är gymnasiebetyg, resultat på amerikanske högskoleprovet “SAT/ACT” samt resultatet på det engelska språkprovet “TOEFL”.

VAD KOSTAR DET ATT STUDERA I USA (UTAN BIDRAG)?

·   TERMINSAVGIFT

Avgifterna kan variera från $ 10 000 till $ 50 000 per år i USA, beroende på popularitet, storlek och plats.

·   LEVNADSKOSTNADER

Precis som i Sverige inkluderar detta främst boende- och matkostnader. I USA är det vanligt att studenter och idrottare bor på skolans campus och har en mealplan i skolans kafeteria.

·   SPORT OCH KONKURRENSKOSTNADER

Detta är kostnader som uppstår i samband med träning och tävling. Det innebär främst resekostnader för bortamatcher/tävlingar, kläder samt sjukvård.

·   BÖCKER

Kursböcker är väldigt dyra i USA. Till skillnad från Sverige finns det inga listor för de olika kurserna.

= ett stipendium kan vara värt upp till $ 80 000 per år!

LEUGE SYSTEM I COLLEGE IDROTT

NCAA DIVISION 1  har i genomsnitt de största universiteten och majoriteten av studenterna, den största budgeten för idrottsprogram, erbjuder de flesta utbildningarna och delar ut flest idrottsstipendium. Antagningskraven för NCAA Division 1 blir också högre.

OMFATTNING

176.000 college-atleter

346 högskolor och universitet

IDROTTSSTIPENDIUM
56% av alla college-atleter får ekonomiskt stöd från universitetet.

ÖVRIGT
Genomsnitt antal idrottslag per universitet: 19

Procentandel college-atleter i förhållande till det totala antalet studenter per universitet: 4%

Division 1 nationella mästerskap: 26 (1 av 8,5 college-atleter deltar)

NCAA Division 2 erbjuder de bästa förutsättningarna för både personlig och sportslig utveckling genom tävlingar på högsta nivå.

OMFATTNING

118 800 college-atleter

307 högskolor och universitet

IDROTTSSTIPENDIUM
61% av alla college-atleter får ekonomiskt stöd från universitetet.

ÖVRIGT
Genomsnitt antal idrottslag per universitet: 15

Procentandel college-atleter i förhållande till det totala antalet studenter per universitet: 10%

Division 2 nationella mästerskap: 25 (1 av 7 college-atleter deltar)

NCAA Divison 3 erbjuder en miljö som fokuserar på akademisk framgång samtidigt som man bibehåller atletisk utveckling och många andra möjligheter utanför idrotten. I motsats till division 1 och 2 delas endast akademiska stipendium ut i division 3, som däremot kan påverkas eller ökas genom idrottsliga prestationer.

OMFATTNING

187.800 college-atleter

439 högskolor och universitet

FINANSIELLT STÖD
82% av alla college-atleter får ekonomiskt stöd i form av stipendium eller bidrag. Det genomsnittliga stödet är $ 17 000.

ÖVRIGT

Genomsnitt antal idrottslag per universitet: 18

Procentandel college-atleter i förhållande till det totala antalet studenter per universitet: 21%

Division 3 nationella mästerskap: 28 (1 av 10 college-atleter deltar)

NAIA (ett annat leuge system) organiserar också college-idrott som en nationell idrottssystem.

OMFATTNING

65.000 college-atleter

250 högskolor och universitet

FINANSIELLT STÖD
Hittills har över $ 500 miljoner i idrottsstipendium delats ut

ÖVRIGT
Nationella mästerskap: 25

Utbildningen vid NJCAA:s högskolor varar bara i 2 år (istället för 4 år). Efter avslutad NJCAA övergår många till ett NCAA- eller NAIA- universitet. Detta betyder nödvändigtvis inte att den idrottsliga nivån är sämre! I genomsnitt är idrottsnivån den lägsta jämfört med de andra föreningarna, men bra lag i NJCAA har en nivå som kan jämföras med NAIA eller NCAA D1 & D2.

NJCAA är ett bra tillfälle att få ett stipendium, även om du inte har särskilt bra betyg eller provresultat eller om du ännu inte uppnått enastående placeringar/resultat. På grund av de lägre studiekostnaderna kan du få erbjudande här även med en hanterbar budget och sedan rekommendera dig själv för högre stipendium efteråt i NCAA eller NAIA.

INTERVJUER

Se vad våra ambassdörer och atleter har att säga!

BÖRJA HÄR

Skriv din egna historia!